divendres, 12 de març de 2010

Elizabeth Blackwell


Va ser la primera dona que va ser metgessa als EEUU.

Va nàixer a
Bristol (Anglaterra), el 3 de febrer de 1821, filla de Samuel Blackwell i de Hannah Lane,en una família amb prou de diners per a poder fer estudiar a tots els fills. En 1831 van emigrar a Cincinnati, als Estats Units. Quant el seu pare va morir, Elizabeth Blackwell, començà a estudiar medicina.

Als 26 anys, Elizabeth Blackwell desprès de ser rebutjada en dotze universitats, va aconseguir matricular-se a l’escola de Medicina de la Universitat de Geneva, a Nova York. I va ser la primera que va obrir les portes a altres dones al món de la medicina i la infermeria.

En 1849 es va graduar, la primera de la classe, i volia ser cirurgiana, però com cap hospital nord americà la va admetre per fer pràctiques, se'n va anar a París, on tampoc va aconseguir-ho i es va veure forçada a fer obstetrícia i dedicar-se a les dones embarassades.

Va tornar a Nova York i va haver de comprar la seua casa per què ningú volia donar-li treball com a metgessa. Va fundar el primer hospital del món dirigit només per dones que servien als pobres, i a més a més, permetien a les noves estudiants fer les pràctiques que els altres hospital deixaven, només, per a homes.


Va treballar entre pobresa i misèria fins que un periòdic de Nova York li va fer una entrevista i va ser alabada per un bon metge amb molt de prestigi. Va rebre una donació del predicador Henry Ward Beecher, i Elizabeth Blackwell va obrir al 1857 les portes de la Infermeria de Nova York per a dones i xiquets, que encara avui està oberta.

Va treballar per millorar les condicions de salubritat i higiene als hospitals, i en 1867 va obrir, junt a la Escola d’infermeria, una de Medicina per a dones.

Va rebre sol·licitud de dones de Rússia i d’altres països per a ser admeses a la seua escola, i a Anglaterra va ajudar a fer el que ja havia fet als Estats Units, on es va crear l'escola Londinense de Medicina per a dones., institució on encara cursen estudis alumnes de moltes parts del món.
LARA

2 comentaris:

Lara ha dit...

Ja, ja, ja!!!!!!!!!!!!!!
A que está muy bien??????????

LARA

Anònim ha dit...

Si, está chulo.