dimecres, 10 de març de 2010

Mileva Maric (1875-1948)
Mileva Maric , matemàtica lugoslava , va ser la primera dona d'Einstein. Albert i Mileva es van conèixer en 1896 a l'Institut Politècnic Federal de Zuric, estudiant la carrera de física , on Maric era l'única dona. Es conserven diverses cartes que es van escriure quan eren nuvis , en les quals Einstein discuteix les seues idees amb Maric i fins i tot es refereix a "la nostra teoria". De manera que la teoria de la relativitat s'hauria degut més a ella que a ell.
Einstein va forçar a Maric a deixar els estudis perquè es fes càrrec dels dos fills.
En 1919 Einstein i Maric es divorcien.
Einstein ni tan sols la va esmentar quan va rebre el premi Nobel en l'any 1921.
Einstein donà a Mileva Maric el diners del premi. Això va ser part de l' acord de divorci. Ella va utilitzar el diners a l'atenció mèdica per el seu fill Eduad , que patia esquizofrènia.
Mileva Maric va morir sola a Zuric l'any 1948. Després d'haver tingut una vida difícil i traumàtica, El reconeixement se'l va endur ell i els mèrits d'ella van quedar pràcticament en l'anonimat.
A mi me pareix injust que no se reconeguera la llavor de Mileva Maric.

1 comentari:

Asunción ha dit...

La historia ha obsequiado a grandes matemáticas de todos los tiempos con el olvido.Pienso ahora, en Teano, esposa de Pitágoras.Gracias a ella conocemos hoy el famoso Teorema de Pitágoras de Samos, siglo VI a.C.Y así hasta nuestros días,tantas y tantas mujeres científicas, que tenían incluso prohibida la entrada a escuelas y universidades por el simple hecho de ser mujeres.Enhorabuena Andrea por tu trabajo y tu recuerdo hacia Mileva Maric.