diumenge, 14 de març de 2010

Oliva Sabuco

Lluïsa d'Oliva Sabuco de Nantes i Barrera (Albacete) va nàixer el 2 de desembre de 1562. Va ser una important filòsofa del renaixement Espanyol.
No existeix cap indici que Oliva haja cursat estudis en cap lloc, per el que per atribuir-li la seua obra s'alega que va ser formada a sa casa, on el seu pare realitzava tertulies intelectuals.

Per altra banda, no seria l'única dona de la seua època que, sense tindre dret a una educació, tinguera accés a les fonts de l'Humanisme: Edicions de clàssics, Gramàtiques disponibles a qualsevol biblioteca de l'època. L'educació de les dones es realitzava al llar però podia ser més profunda que la d'un home.

Actualment continua la polèmica sobre l'autoria de l'obra "Nova filosofia de la naturalesa de l'home", que sempre ha sigut atribuïda a Oliva Sabuco, encara que no es descarta que l'obra fóra escrita totalment o parcialment per el seu pare, qui, per honorar a sa filla, va posar el nom d'aquesta en l'obra. Seria més just acceptar una autoria compartida per aquesta gran obra sobre medicina, higiene i filosofia.

L 'obra consta de 2 epístoles, 5 diàlegs en català i 2 opúsculs en llatí.

L'autor siga qui fora, atacava la medicina tradicional d'Aristòtil, Hipòcrates i Galè, considerant que aquesta estava errada.

Miguel Sabuco, pare d 'Oliva, al fer testament va declarar, un any després d'aparèixer l'obra ,que aquesta era tècnicament seua.

No pocs investigadors han prestat credibilitat a l'autoria reclamada pel pare, encara que també s' ha estimat que aquest no tenia talent per produir l 'obra i que aquesta hauria sigut cedida, comprada o furtada a Pere Simon Abril.

Tot això per el moment es manté al terreny de les conjectures.

Opinió:
Pense que si Oliva va ser realment l'autora del llibre té molt de mèrit, perquè no va anar a l'escola i no va rebre una educació com la dels homes de l'època.
Violeta