dilluns, 22 de març de 2010

Perictione

Va viure al segle V abans de C. a Atenes.Era  la mare grega de Plató. Ella era una descendent de Solon, el legislador atenenc. Ella va estar casada amb Ariston, i tenia tres fills, Glaucó, Adeimantus i Plató, i una filla, Potone. Després de la mort d'Aristó,  es va tornar a casar amb Pyrilampes, el seu propi oncle, i un amic del estadista atenenc Pericles. Amb  ell va tenir un quint fill, l'Antífona apareix en el  Parmènides.

Dos treballs atribuïts a Perictione han sobreviscut en fragments. Aquests són Sobre  l'harmonia de les dones i Sobre la Saviesa. Els treballs no estan datats en el mateix temps, i s'assignen generalment a una Perictione | i un Perictione | |.

Ací va un fragment del fragment del llibre   Sobre la Saviesa en el que parla sobre les ciències:


L'home ha nascut i ha estat creat per contemplar el principi de la natura universal, i la funció de la saviesa és precisament la de posseir i contemplar la intel ligència manifestada en les realitats. La geometria, l'aritmètica i les altres disciplines especulatives d'ordre científic només s'ocupen d'algunes realitats. La saviesa, en canvi, s'ocupa de totes les modalitats de la realitat. Efectivament, la saviesa es comporta sempre tenint en compte totes les realitats, com la vista es comporta en funció de tot el que és visible, i l'oïda en funció de tot el que es pot sentir. Pertany a la saviesa tenir consciència dels accidents que sobreviuen universalment a totes les realitats i contemplar; a les ciències naturals, conèixer aquells que corresponen a la majoria, i finalment, li correspon a una ciència determinada jutjar aquells que són propis d'una cosa particular . Vet aquí perquè la saviesa busca els principis de totes les coses reals. Les ciències naturals, d'aquells que són produïts per la natura. La geometria, l'aritmètica i la música descobreixen els principis de la quantitat i de la consonància.
                                                                                                 Carlos González

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Lo he hecho yo,¿mola eh?

Lara ha dit...

Sí, mola.